23 Şubat 2011 Çarşamba

Şile bezi-Şile bezi işlemek...

Hani hep beğeni dolu yorumlarınızla beni mutlu ettiğiniz, severek işlediğim şile bezleri var ya... Bugün biraz onlardan bahsetmek istedim :)

Şile bezi ile 2000-2005 yılları arasında yaşadığım Şile'de samimi oldum:) Daha önce biliyordum bu bezi, gecelikler, namaz örtüleri, peçeteler, buluzlar olarak giymiş, kullanmıştım... Baktım herkes şile bezi işliyor,  ben kanaviçe, goblen işliyorum olmaz :)) Buna da el attım, ama şile desenlerini değil, daha değişik, Türk işleri işlemeye başladım.  İşte ilk işlediğim örtü...
İşleme çok zevkli geldi....
Yeni desenler çizdim bilgisayarda, internette bulduğum türk işlerini çarpı işlerine çevirdim, işledim...... işledim :)

Nasıl işliyorum :
Bezleri el tezgahında dokunmuşlardan alıyorum, Şileden ayrılsam da sağolsun bu bezleri dokuyan Tevfik kardeşim bana ihtiyacım olduğunda hemen gönderiyor.

Nasıl işliyorum:
Bezi kasnağa sıkıca geriyorum,
üç iplik sayarak çarpı işi işliyorum.

 İşlemenin düzgün olması için kasnak sadece 180 derece döndürülmeli ve çarpıların iplik yönleri hep aynı olmalı.
İşte böyle.... Zor değil, el alışınca çok ta zevkli, denemenizi tavsiye ediyorum.
Tabii bu arada bu işi bilenleriniz, yapanlarınız vardır. Aslında Türk işi ile işlemeler daha da güzel oluyor ama bana o teknik zor geliyor :)



30 yorum :

  1. bu nasıl bir sabırdır anlamadım ki:)) üstelik de bu kadar zarif.. saygıyla eğildim valla

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglık canım benim. sabır gerektiren güzel zarir bir calışma olmuş.yüregine saglık......

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık ablacığım,ellerine güç ,kuvvet niş. ha gayret kaç çeyizlik iş çıkarırsın bu gidişle maşallah:) ben de bu yaz benim kızların eline kasnak vericem inş:)dantel ve yün işlemekten hoşlanmıyorlar,gerçi kaç gün dayanacaklar bilinmez ama:))

    YanıtlaSil
  4. benimde en sevdiğim işlerin başındadır şile bezi işleme ellerine emeğine zevkine sağlık güzel ablam.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. ablacım yine döktürmüşsün maşallah. Ellerine sağlık. Senin kadar olamasam da bende kanaviçe ve goblene bayılıyorum. herkes sabır işi diyor ama yaptığımız hangi iş emeksiz ve sabır gerektirmiyor sence...
    Harikasın takipteyim hep:))))

    YanıtlaSil
  6. Çok zevkli olduğu belli Banu'cuğum. Kumaşın düzgün dokunmuş olması çok önemli değil mi? Neyse ki güvenilir bir kumaşçın varmış. Bayıldım en üstteki örtüne. Ellerine, gözlerine sağlık. SEvgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ellerin dert görmesin canım, ben de bulaşacağım ucundan ama vakit bırakmıyorum kendime...Senin gibi tv izlerken de yapamam üstelik:))) Hanibu tür işlerde şu üzerine dikilip işledikten sonra iplik iplik sökülen şeyin adı neydi?(Etamin olan değil)

    YanıtlaSil
  8. etamin ve goblen çok işledim ama şile bezi nedense gözüme büyümüştür.öyle basitmişgibi anlatmışsın ki ne kadar sabırlı biri olduğunu anlatmaya yetmiş bence.ayrıca ilk işim dediğine bayıldım ablacım.sonrakilerin güzelliği o zamandan belli olmuş.ellerin dert görmesin....

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık canım bakmaya doyum olmuyor. çok gzel.

    kanaviçe gerçekten sabır işi. kolay gelsin

    YanıtlaSil
  10. yine çok güzel olmuş banu, harikalar yaratıyorsun ve ne güzelde tarif ediyorsun:) ellerine, yüreğine sağlık arkadaşım:))

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık banu ablam,muntazam işler çıkarıyorsun,desenler harika :)

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık banu ablam,muntazam işler çıkarıyorsun,desenler harika :)

    YanıtlaSil
  13. sevgili banu çok güzel çarpı işini çok seviyorum ama çok sabır ve zaman gerektiriyor ama çok özeniyorum motifler çok otantik ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Banucam, çok güzel işliyorsun, benim gözler kaldırmıyor artık yapamıyorum. Eskiden etamin işlerdim çooook eskiden:) Şile bezini çok severim. Doğal dokusu, rengi, cezbeder beni özellikle de üstümde gömlek olarak.

    YanıtlaSil
  15. HİÇ YAPMAYI DÜŞÜNEMEM.SENİNKİLER O KADAR GÜZELLER Kİ.TABLO GİBİDÜKKANINA GİRİP TEK TEK İZLİYORUM HEPSİNİ.GÖLERİNE ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  16. BANUCUM, "SALTANAT CADIRI" MA KURULUP "CICEKLI EVLER" IN "LALE BAHCESI" NI IZLEMEK COK KEYIFLI... ELLERINE, GOZLERINE SAGLIK... HERKES KISKANCLIKTAN CATLADI... MUHTESEMSIN TEK KELIME ILE... HEPSINI KULLANACAGIM MERAK ETME, LAFIN GELISI OYLE DEMISTIM, ANNEANNEMIN-BABAANNEMIN ISLEDIKLERINI BILE KULLANIYORUM, NEDEN SANDIKTA BEKLETEYIM KI? YIKAMA TALIMATINA UYAMAYACAGIM, CUNKU EL YAPIMI ISLEME HICBIR SEYI MAKINEYE ATMIYORUM VE ELDE YIKIYORUM... GELIRGELMEZ ISE DALDIM VE EVIMLE ILGILENEMEDIM HENUZ, YERLERINI BULUNCA RESIMLERINI GONDERIRIM.
    KOCAMAN SEVGILER,
    OYA AKKOC

    YanıtlaSil
  17. AH UNUTTUM! MINIK LAVANTA KESECI ICIN DE COK TESEKKURLER...
    OYA AKKOC

    YanıtlaSil
  18. banucuğun bu ne sabır ama harikalar yaratıyorsun.desenlere gelince çok güzeller.canım ellerine sağlık ayrıca gözlerine de çok çokkkk sevgilerrrr

    YanıtlaSil
  19. bunlar çok güzel hepsinede bayıldım emek isteyen işler benimde yaptıklarımı görmrk isterseniz bloğuma beklerim:):):)

    YanıtlaSil
  20. Birdycim, Bekdiklim, Selmacım, Emelcim,Örgü çantam, Gönülcüm, kanaviçe, goblen, şile bezi işlemek bana sıkıcı gelmiyor, hareketli iş ya, sıkıcı olmayınca sabırda istemiyor:) Şile bezi işlemeyi zarif gösteriyor, özellikle de yıkandıktan sonra biraz çekiyor, daha da güzelleşiyor:)
    Waterlilym, ben böyle işlerden çoook çabuk sıkılırdım, tamamlayabildiğim çok az iş vardı genç kızlığımda, sen de sıkma kızları, gün gelir yaparlar:)
    Canancım, ortak zevklerde buluşmak ne güzel:)
    Nedretim, kumaş gergin değilken düzgün görünmüyor, ama kasnakta düzeliyor, el tezgahında bez dokuyan çok azaldı artık, ama kurs açmışlar şilede, belki çoğalırlar gene. O üstteki ilk işlemem:)
    Fiammacım, o senin dediğin kanaviçe, ama şile bezinin gevşek olanına onunla işlemek düzgün olmaz, eski sıkı ve kalın bezler var, onlara işlenir kanaviçeyle, buna da el at bakalım:)
    İnci çiçeğim, Keskin makas,Miniğim, Tülinim, Örgücü Neşem, Joana, Aksungurum, böyle güzel yorumlar oldukça ben daha çoook işlerim:)
    Fadişcim, benim gibi gözlükleri takınca işlersin gene:) Gözlüksüz hiiiiç görmüyorum:))
    Sevgili Oya, severek işlediğim örtülerin, kıymet bilen ellerde olması, sevilerek seyredilmesi, hatta kıskanılması öyle güzel ki benim için:)) Sana kolay gelsin, kucak dolusu sevgiler:)Promosyon için de "birşey değil":))

    YanıtlaSil
  21. Ayyyyyyyyy içim gitti valla. Çok sabır işi. Aslında ben kanaviçeyi kumaşa teğelleyip öyle işlediğini, iş bitince de kanaviçeleri söküp temizlediğini sanmıştım. 3 tel saydığını hiç düşünmemiştim. Gerçi o da zor ama, tel saya saya göz mü kalır insanda? Allah nazarlardan sakınsın. Tek sorum olacak: Yıkanınca Şile bezi çekmiyor mu? Lütfen çekmesin. Onca emek....

    YanıtlaSil
  22. Nurtencim, insanın gözü alışıyor zamanla... Yıkanınca çekiyor, ama daha güzel oluyor, iş sıkışıyor ve daha kabarık, daha zarif oluyor:)

    YanıtlaSil
  23. aman allahımmm!
    öncelikle, tablo gibi olmuş..helal olsun sana..
    ikinci olarak, çok düzgün işliyorsun..hem de üç iplik saya saya...Allahım çok zor...sabrına da helal olsun...
    üçüncüsü, sen bir harikasın hep söylerim :)

    YanıtlaSil
  24. bu kumaşlardan kayınvalidemin sandığında varmış , Adana'ya gidince ilk iş sandık boşaltılacak ve sizde yardıcı olursanız ben bu zarif işlerden yapmak istiyorum ...


    Elleriniz dert görmesin , iyi geceler ...

    YanıtlaSil
  25. Muhteremcim, sen hele başla, bütün sorularına açığım :)

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık.Bunlardan yapmayı çok isterim.Sizin gibi güzel yapamam ama...Tek düşüncem şile bezi dediğiniz kumaşı Bursa'da bulabilirmiyim.Kumaş gerçekten güzel ama asıl marifet ellerinizde.Teşekkür ederim bizlerle paylaştığınız için...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Bahar sepeti, şile bezini Bursada bulabilirmisin bilemiyorum, bulsan da fabrika bezi olabilir, istanbulda dokunan, facebookda Tevfik Çetin var, o el tezgahında dokuyor, bana o gönderiyor, sana da gönderebilir, sonra işlemeye başlarsın,güzelce de işleyeceğinden eminim...

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Banu Hanım,

    İşlemeleriniz harika ellerinize sağlık ...
    Ben de orjinal şile bezi satın almak istiyorum (Mersin'de yaşıyorum)
    Tevfik Bey'e ulaşabileceğim bir telefon numarası veya e-posta adresi var midir ?
    Simdiden teşekkür eder, hayırlı ve bereketli Ramazanlar dilerim.
    anakiz@yontars.com

    YanıtlaSil

İçinizden geleni yazın :)