Doğranmış lahana-biber-havuç... suyu yok... Harika bir lezzetti ve ben gidip gelip kaşıklaya kaşıklaya kısa zamanda o turşuyu bitirmiştim :))
Diyeceksinizki.. o zamandan bu zamana niye oturup kendin yapmadın kiii :))
Bilmem... unutmuşum mu kiii :))
Ama bugün yaptım işte...
Anlatacağım, ama ölçü filan yok, göz kararı herşey :)
Orta boy lahananın yarısını kullandım, 6 tane kırmızı biber, 10 tane havuç...
Önce lahana ve biberleri ince ince kıydım... Büyükçe bir leğenim olmadığından iki tasta hazırlıyorum...
Sonra havuçları rendeledim, kattım...
Bir baş sarmısağı doğrayıp paylaştırdım...
Limon tuzunu naylon torba içinde döverek toz haline getirdim, iki çorba kaşığı kadarını paylaştırdım...
Son olarak sofra tuzu (ben deniz tuzu kullanıyorum) nu serpip hafiften ovalaya ovalaya karıştırmaya başladım, arada bir tadına bakarak tuz ekledim, tadı salamura suyu tadına yakın olacak...
Hazırladığım karışımı bastıra bastıra kavanoza doldurdum, besmele çekip kapağını kapadııım ...
Su katmak filan yok, kendi suyunu salıyor zamanla, kavanozu serin ve karanlık bir yere kaldırıyoruz ve arada bir yuvarlıyoruz...
İnşallah tutaaar... :)
Hani lahananın yarısını kullandım ya turşuya... Geri kalanı yarın dondurucu için hazırlanacak, o hazırlık ta yarın ki yazım olsun tamam mııı :))
Afiyet olsun banu hanım, bu turşuya benzer Ruslarda yapıyor çok lezzetli oluyor. Ellerinize sağlık! :)
YanıtlaSilSağol Saadetcim, herkes birbirinden öğreniyor, memleketten memlekete geçiyor sanırım :))
SilAfiyet olsun,Bu gün turşularla uğraştım,biraz da bundan yapayım.Hiç böylesini duymadım:))
YanıtlaSilBu ay turşu ayı galiba Nilgüncüm, çoğumuz pişti olduk :))))
SilCok ilginc,ellerine saglik banu abla afiyet seker bal olsun bende deneyecegim paylasim icin tesekkürler sevgiler♥
YanıtlaSilSağol Gügücüm, ben çok sevmiştim, inşallah aynı tadı yakalarım...
SilTadına bakayım da beğenirsem ben de yapayım,kolaymış :)
YanıtlaSilTadına bakmak için oraya gelmem gerekecek ama olsun ,değer :-P
Olana kadar gelirsin artık Coleetem, ama sırf turşuyu tatmak için geliyorsun haaa... cık cık cıııık... :)))
SilBanu abla.. Bu karisim kavanozu kapattiktan sonra tasmaya falan kalkmadi degil mi? Arada havalandirmak icin falan da acmadin.. Icine sirke de katmadin .. Hani minicik bir fincan da olsa girmedi.. ;) Bu tür lahanayi kapali bir kapta tuzla eksitme olayini (tursuda /sirkede asetik asit dönüsümü , bu lahana tuz su olayinda laktik asit dönüsümü..yani kimyasi biraz farkli ..ama lezzet mükemmel) i almanya da cok duydum..genelde et yemeklerinin yaninda yeniyor.. Ama türkiyede bilen pek görmemistim.. Saglikla Afiyetle yedirsin allah..
YanıtlaSilYakinda bu isin kimyasini da anlatan bir yazi yazacagim..izninle sana link vermek isterim.. Yazi hazir olunca ayrica haber veririm banu abla
YanıtlaSilYok Nar çiçeğim, taşmadı, sirke de yok, ama lezzet çok güzeldi, umarım aynı lezzeti yakalarım... Ben de ilk defa bu köyde yedim, Almanyadayken de ben görmemiştim :)
SilYazını merak ettim, bekliyorum :)
Banu abla.kimyasina biraz degindim..Son yazimin altlarina dogru bir liknte verdim sana.. Ondan bir önceki yazi sa sirkenin kimyasina giris..oradan da var size dogru bir link en sonda..cok fazla kafalar karismasin diye basitce verdim kimyasini.. Ama havali ortam havasiz ortam anlasiliyordur herhalde.. Bunda en önemli olan senin yaptigin gibi tepeleme doldurmak bu kavanozu..sevgiler..konu ile okuyanlarini tanistirdigin icin kutlarim.. Insallah cok yapan olur.. Faydasi cok bu tursunun..icindeki mikroorganizmalar sifa.. Sevgiler
SilSağol şekeeer :)
SilCanım çekti.Nar çiçeği hanım linki verdiğinde göz atmak isterimm.Bu turşu,dürüm sandviçinde de :Hımmmmm,hımmm ne güzel gider.Gözümün önünde manzara canlandı.
YanıtlaSilAyyy Bahçeperim, hakkat yaaa dürümde ne güzel olur, turşu olunca dürümleri al gel olur mu, turşu benden :)))))
SilÇok kolaymış benim gibi tembeller için ideal :) güle güle yiyiverin :)
YanıtlaSilKolay işleri severim bilirsin Gülsencim :)))
SilHarika görünüyor, ellerinize sğlık
YanıtlaSilSağol Hobistanyacım, inşallah tadı da görüntüsü gibi olur :))
SilAllah saglık ve suhhatle ve misafirlerle yemek nasip etsin
YanıtlaSilkuru turşu hiç denemedim bir küçük kavanoza denemeli
Ellerinize sağlık
Amin sevgili Güllerle dikiş, dene bakalım :)
Silohhh mis gibi afiyetle yiyin.
YanıtlaSilSağol Mehtapcım :)
SilHiç duymadığım bir turşu hazırlama yöntemi. Ben de deneyeceğim.
YanıtlaSilBen çok sevmiştim sevgili Keyifolsun, inşallah tutar diyorum :)
Silnerelisiniz bilmiyorum,tüm postlarınızı okumadım henüz.. Bulgaristan göçmeniyim ben... bizim bir numara turşumuzdur bu,çok severim.ellerinize sağlık...
YanıtlaSilNerden nereye sevgili Basi... Ben İstanbulluyum da, buradakiler Karadenizden gelmeymiş... Sağolasın...
Silaa buda kolay ve lezzetli görünüyor.buda diyorum çünkü tokideki ses de susuz turşu yapıp yayınlamış.sadece bir bardak sirke katıyormuş.ama mantığı yattı kafama ve çok lezzetli olacağını düşünüyorum.eminim tutar canımcım ve afiyetle yersin inşallah.
YanıtlaSiltutarsa gel beraber yiyelim Alanayım :)
Silikiletmiycimm.görürsün:)
SilGöriciiiizzzzz :)))
Silvayyy inş arzu ettiğin lezzette olur deneyebilirim bunu. afiyetle tüketin canım
YanıtlaSilİnşallah Haticem, merakla bekliyorum :)
Silofffff canım çok fena turşu istedi.Afiyet bal şeker olsun.
YanıtlaSilHamile değilsin değil mi Pamuk şekerim, üzülürüm haaa... :)
SilKışı senin yanında geçirmek lazım. Her şey tam tekmil hazırlandı......Afiyetle tüketin hepsini Banu:))
YanıtlaSilHah... Yazın getiremedik sizi Saadetcim, bari kışın alalım :))
Silgüzel bir karışım güzel bir lezzet olacak umarım.afiyetle bitirin..
YanıtlaSilİnşallah Fundacııım :)
Silbizim buralarda şöyle derler ''yavrim ni yapaysin'' demek sen bunları yapıyorsun beni çatlatıyorsun turşu olmazsa benden bilebilirsin
YanıtlaSilYok senin nazarın değmez Mericim bilirim :)) Burada yaşayanlar Trabzondan gelmişler tiii vakti zamanında, şiveler aynı kalmış ama... :))
SilBu benimde cokca yaptigim bir besin, sizden fark olarak ben icine biraz kuru nane ve sekerde katiyorum, servis zamani ise üzerine hafif siza zeytin yagi gezdiriyorum. Ellerinize saglik, en güzel besin kisinin evinde hazirladigi derim her zaman. Esenlikle.
YanıtlaSilDilerim hatırladığım lezzeti yakalarım ben de sevgili Fikirlopedim, servis yaparken ben de nane ekeyim bari :)
SilDoğada yaşamaya başladığımızdan beri herşeyi doğal yapmaya gayret ediyoruz :)
İlk kez böyle bir turşu görüyorum. Mutlaka denemeliyim. Peki sonraki görünümü böyle pörsük bir halde mi oluyor ya da rengi mi değişiyor. Yani turşu olgunlaştığında görünümü nasıl oluyor.
YanıtlaSilYok Emelcim, öyle pörsük olmuyor, lahanalar yumuşuyor, rengi sararıyor, gerisi aynen kalıyor gibi :) İnşallah tutarsa gel yemeye :)
SilInsallah tutarlar cok istah acici gorunuyorlar afiyet olsun simdiden
YanıtlaSilİiiinşallaaah Uzmanamatörcüüüm :)
Sil