Neyse ki bitti sayılır.
Mısırlarımı ayıkladım, haşladım, birer çorba pişirimlik ayırdım, poşetledim, vakumladım, attım dondurucuya...
Annem yemez, kendime göre hazırladım.
Terayağda kavurdum, kararmasın diye bolca limon sıktım, pul biber ve kekik ekledim, sararınca porsiyonlara ayırıp poşetledim, attım dondurucuya...
Bahçe domateslerinden... Yıkadım dörde böldüm, rondoda çektim (tembel işi)... Kaynatarak biraz sade, biraz biber katıp menemenlik-sosluk, iki ufak kavanoza da sirke, sarmısak, tuz, zeytinyağ ekleyip tombul acı biberli sos yaptım, kurufasulyeyle harika oluyor :)
Hepsini sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirdim, bugün hepsini silip kiler dolabına kaldırdım...
Kapakları takmadan önce buzdolabı poşetlerinden kestiğim parçaları koyup öyle sıkıştırıyorum, bir mahsuru yoktur herhalde...
Kiler dolabı dediğim, bozulan eski dondurucum, verandaya koydum, kiler olarak kullanıyorum...
Paylaşmayı atlamış olabilirim diye tüm hazırlıklarım :
Havuç rendesi (zeytinyağında kavurup sarmısaklı yoğurtlu yapıyorum)
Küp havuç (amerikan salata, yemeklik)
Közlenmiş patlıcan (salata, alinazik)
Yemeklik patlıcan kızartma
Pilavlık patlıcan kızartma (zeytinyağlı patlıcanlı pilav)
Soslu patlıcan kızartma (yaz günü kızartması iyi oluyor :))
Dolmalık biber (zeytinyağlı içini kavurup doldurarak koyuyorum)
Zeytinyağlı yaprak dolması (pişmeye hazır)
Kendi suyunda kavrulmuş fasulye (pırasalı fasulye kavurması, kıymalı-zeytinyağlı yemeklik)
Doğranmış pırasa
Doğranmış taze soğan (menemenlik, omletlik)
Rende kabak (mücver, zeytinyağlı kavurma-sarmısaklı yoğurtlu cevizli)
Maydanoz
Dereotu
Bunlar hazırlananlar...
Bu sene maalesef meyva yok, şiddetli dolu sayesinde, meyva işleri seneye kaldı.
Ama incirler var, olunca reçel yapmayı planlıyorum, kışın ben bi güzel tanelerini yiyiyorum :))))
Malum dağ başındayız, kar yağınca şehre inmesi zor, o nedenle mümkün olduğunca depolanıyoruz...
Kuru erzak alışverişi kaldı, o da kasım ayının işi :)
Az sonra eczacı arkadaşım Hanife, eşi ve iki çocuğu gelecekler, akşama mangal keyfi yapacağız, ben çay hazırlığı yapayım kalkıp :)
Bende seni maaşallah diyerek izliyorum.Afiyetler olsun bol bereket gelsin banucuğum.
YanıtlaSilSağol Ebrucum, Allah sağlık versin de, yemesi kolay :))
SilBu haftalar zor oluyor ama kışında bildiğin şeyleri temiz temiz yemenin keyfi başka oluyor. Biz şehrin göbeğindeyiz ama yine de kışın pazardaki nasıl yetiştiği belli olmayan patlıcan-biberi almak hiç olmuyor. Afiyetle tüketin hepsini:)))
YanıtlaSilAynen Saadetcim,kışın keyfi tembellikle sürüyor böylece :))
SilBen mümkün olduğunca burada tarladan alıyorum sebzelerimi, kahvaltılıkları da köyden...
Maşallah Afiyetle yemeyi nasip etsin Rabbim.
YanıtlaSilAmin Yeldacım amiiin :)
SilOh ellerine sağlık. Bitince ne rahatlık hissediyor insan. Hiçbir şey mevsimindeki lezzeti taşımıyor içinde, ne güzel yapmışsın. Allah sağlıkla ve sevdiklerinle tüketmeyi nasip etsin ablacım :)
YanıtlaSilSağol Cafe molacım, dolaplarım dolu olunca rahat ediyorum, önce boğaz işleri :))))
SilMutfak... :)Kafa'ya bekliyorum. Sevgilerimle! :-)
YanıtlaSilFırsat bulunca uğrayacağım Mertcim :)
SilKışın hepsini afiyetle yersiniz inşallah.
YanıtlaSilKolay gelsin :)
İnşallah Gülaycım, hoşgeldin, aynı şehirdeyiz ne güzel :)
SilBanu abla bir şey soracağım. havuç dogramıssın rendelemişsin falan ya. havuç bi kış yiyeceği diye biliyorum. kışın taze taze yemek yerine şimdi neden dondurucuya attın merak ettim. pek güzel değil yazın havuçlar hatta ben süpermarketlerden dısında pek görmedim
YanıtlaSilAdsızcım, ben şehire 7km uzakta dağda yaşıyorum, kışın kardan çıkamıyorum, taze bulduğumu da hemen hazırlayıp dondurucuya atıyorum, havuçları çoook önceden almıştım :)
SilEllerinize,kollarınıza sağlık Banu hanım.Allah sağlıkla,huzurla yemeyi nasip etsin.Ocakbaşı çok hoşuma gidiyor,daha doğrusu yaşadığınız yer muhteşem.Mangal keyfiniz içinde afiyetler olsun :))
YanıtlaSilAmin Aytencim, Karamürsel şurası yani, ocakbaşı keyfine beklerim ne zaman istersen, kapım açık biliyorsun dostlarıma herzaman :)
Silvalla bravo sana.maşallah ne çok hazırlık yapmışsın.ama kış için sana lazım cidden.bu arada bende rondoda çekiyorum kabuklarıyla:)hem doğrusuda kabuklu olması..şimdiden afiyetler olsun..
YanıtlaSilEl mecbur Alanayım, kışın tembelliğin keyfini çıkartmak için lazım bu hazırlıklar, karla boğuşmak zor oluyor aşağıya inmek için :))
Sil
YanıtlaSilHarikasın arkadaşım,ellerine sağlık.Banu bir şey diyeceğim ama belkide yapıyorsundur.
Domatesleri az kırmızı biberle karıştırarak robota atıyorum,buzdolabı poşetlerine üç veya dört yemeklik olacak şekilde içlerine dolduruyorum ve dondurucuya atıyorum.Mayısa kadar bana yetiyorlar.Bir tek yaprakları kaynar suyla haşlayıp, kavanoza kaynar suyu ile kapatıyorum.İki sene bozulmuyorlar bile.Pazardaki mısırlar artık GDO lu daha almıyorum...Tekrar kolay gelsin,öptüm.
Sağol Sibelcim, öyle karışığını yapmadım, seneye yaparım canımcım :)
SilMısırlar buradan tarladan GDO lu değil yani, organiğe yakın :)
Banu abla.maşşallahın var.harikasın.geçen yllarda ben de çok hazırlanmıştım ama bu yıl fazla yapamadım.Paylaşıcam inşallah
YanıtlaSilSen de paylaş Feyzacım, birbirimizden değişik fikirler alıyoruz böylece, sağolasın :)
Silohh maşallah ablacım misler gibi olmuş bu hazırlıklar:))ben geçen yaz o kadar uğraştım turşudan konservelere kadar ama bu yaz tembelliğim üstümde sanırım, daha ortada bir şey yok:))ağustos böceği hikayesine dönecek bu kardeşin:))ALLAH ağız tadıyla yemeyi tüketmeyi nasip etsin inş, ellerine emeklerine sağlık canım,sevgiyle kal
YanıtlaSilSağol Suzancım... başladın mı duramıyorsun, malzemeleri aldın mı el mecbur başlıyorsun :)
SilKeyifle yemek nasip olsun, ellerinize sağlık
YanıtlaSilAmin Petekcim, teşekkürler :)
SilBanu Abla o sirkeli , sarımsaklı tombul biberli sosu nasıl yapıyorsun?
YanıtlaSilanlatıversen de şu hatun denese..
Benim yaptığım oldukça uydurma ve ölçüsüz Leylak Havvacım, sen en iyisi bu işin ustalarından al tarifi, google dan tombul biberli sos ve turşu diye ara, bloglarda çok güzel tarifler var :)
SilBanu ablacım hepsini afiyetle yersiniz inşallah .Sevgiler
YanıtlaSilAmin Meraklıcım, öptüm seniii :)
SilAllah sağlıkla yemeyi nasip etsin. Ne güzel yapmışsın. Ben her sene kapakları yenilerim, sizin yaptığınız şekilde bir şey olmuyor mu ? Eğer bu şekilde sağlık açısından zararlı değilse eski kapaklarımı kullanmayı düşünüyorum. Birde pırasa ve havuç kış sebzesi niçin şimdiden hazırladınız ? Sevgilerimle,
YanıtlaSilAmin sevgili Kırmızı Pabuçlar... Kapaklara naylon koymanın bir zararını görmedim şimdiye kadar doğrusu...
SilPırasa ve havuçları epey önceden koymuştum, kış sonu olabilir... Kışın kardan inemiyorum alışverişe, dağda yaşıyorum ya...
Hımmm anlaşıldı. O zaman epey bir stok yapmalısın. :-) Afiyet olsun. Dün akşam 1 büyük 1 küçük kavanoz şeftali kompostosu yaptım. Tavsiye ederim çok lezzetli oluyor. Kışın tabakta tatlı gibi servis edilebiliyor yada yaşpasta pasta içinde güzel oluyor.
SilBahçedeki meyvalar olmadı ya bu sene, yoksa onlardan da konserve komposto yapıyorum, şeftali dahil :)
SilEllerine sağlık, afiyetle yiyin :)
Valla savaş çıkarsa filan oradayız, biraz bolca tut hazırlıkları:))..Bir de hazırlıkları okudukça iştahım açılıyor benim, kışı bekleyemeden yer bitirirdim galiba ben orada olsam, sabırlısın sabırlıııı..Maşallah maşallah, afiyetle, güle oynaya yiyin bitirin inşallah hepsiniiii.
YanıtlaSilSavaşı filan bekleme Elifcim, ne zaman istersen buyur gel :)
SilKış yaklaştıkça biz herbi şeyi dondurucuya atıyoruz, keyif sürüp tembellik edeceğiz ya :))))
maşallah.. bereketli olun inşallah.. sofranızda sevdikleriniz eksik olmasın..
YanıtlaSilAmin Eminecim amin... Sevmediklerimi sofraya almam kiiii :)))))
Silellerine sağlık abla , afiyetle sağlıklı günlerde yemek nasip olur inşallah ...
YanıtlaSilAmiiin Muhteremcim :)
SilHummmm! Delícia, aqui estamos fazendo churrasco também,mas bem diferente.beijos
YanıtlaSilchurrasco ... todo mundo como ele, Maria Alice :))
SilHerkes benim gibi sana kışlık sebzeleri niye şimdiden hazırladın?"diye sormuşşş.Oralarda bulamıyor musun?Bereketli olsun.
YanıtlaSilKışın kardan mahsur kaldığımı ya da karla boğuştuğumu unuttun mu Bahçeperiiim :) Tarladan çıkar çıkmaz alıp dondurucuya atıyorum o nedenle, burada sera da var ya :)
SilMerhaba Banuca. uzun bir tatilden sonra bloğunu okumaya başladım. gene harikalar yaratıyorsun kış hazırlıklarına bayıldım Allah afiyetle yemeyi nasip eder inşallah. Mısırlara bayıldım yerli mısır diyoruz biz onlara çok lezzetli olurlar . şimden sonra görüşmek üzere selam ve sevgiler. annenize hürmetler.
YanıtlaSilHoşgeldin Hamarat Kontescim, ne güzel dinlenmişsindir sen :)
SilKış hazırlıkları her sene böyle işte, inşallah sağlıkla tüketiriz :)
Yediklerimiz genelde köyden, yani doğal...
Bizden de sevgileeeer :)
maşallah sana banucum,ellerine sağlık güle,güle yiyin canım bizde buralarda kadınız diye geçiniyoruz:)) gerçi bazı şeyleri bende yapıyorum ama ,ben en iyisi kışın sana gelim kalim baksana yaptıkların herkese yeter.yalnız o mısırdan nasıl çorba yapıyosun tarif edermisin canım selamlar.
YanıtlaSilSen yapma birşey, gel bana kal Süheylacım, canıma minnet :)
SilMısır çorbası bildiğin un çorbası gibi yapıyorsun, haşlanmış mısır katıyorsun, kaynadıkça mısırlar patlamış gibi oluyor :))
Ellerinize sağlık valla hepsi çok güzel :) bnmde ufak tefekler kaldı bnde bi bitirebilsem...Güle güle tüketin banu hanım sevgiler...
YanıtlaSilSağol Oyacım, Allah hepimize sağlıkla tüketmeyi nasibedsin...
Silmerhaba :)
YanıtlaSilemeğiNe sağLık baNu abLa :)
bizde kayıNvaLidemLe düN iNcir reçeLi yaptık pek güzeL oLdu :)
darısı başıNa caNım :)
Sağol sevgili Saklı bahçem... incir reçelin çok leziz görünüyor, ben de akşamüstü inip bakacağım olmuş mu incirlerim diye :)
Silhavuçları nasıl yaptın?
YanıtlaSilBen geçen kış buzluğa koymuştum ama buzluktan çıkanı sadece pilava koyabildim.Tadını beğenmemiştik..
Havuçları doğrayıp/rendeleyip çiğden koydum Yeni Gelincim, çiğ koyduğum sebzeleri hiç eritmeden pişirmeye koyuyorum, eritirsen lezzeti iyi olmuyor dediğin gibi, çiğ tüketemiyoruz yani, rendenin zeytinyağında kavurması güzel oluyor, üzerine sarmısaklı yoğurt....
Silevettt benim havuçları ben pişirmiştim :)
Silondan sebep güzel olmamıştır ;)
aklımın köşesine yazdım bunu. çiğden koyacağım..Çok teşekkürler bilgi için.
kolay gelsin ablam.. maşallah sana!
YanıtlaSilSağol Nilgünüüüüm :)
Silne güzel komşumsun sen Banu abla (fahriye abla gibi söyle)
YanıtlaSil:))) Alemsiiin Mericiiim :))))
SilÖncelikle tebrikler,ellerinize sağlık.Benim de yapmak isteyip üşendiğim bir iş oldu bu sene :D ama yaptıklarınızı, hele de o soslu acı biber turşusunu görünce kalkıp yapasım geldi.
YanıtlaSilBir Ankara yaşayanı olarak, nefis Ayaş domateslerinden bu sene mutlaka saklayacağım ;) Mevsimsiz ürün yemekten kaçınıyorum o yüzden bu tembel işi saklama koşulları iyi oluyo :D
Eskiden bahçede ateşler yakılır, kavanozlanan yazlık yiyecekler kaynatıp kapatılırdı.Heeey! gidi anneanneeeem...
Çenem yine düştü :D elleriniz dert görmesin, afiyet, bal, kaymak olsun.
Bu arada nerede yaşadığınızı merak ettim.Benim bir tarafım Düzceli ve dolu orada da herşeyi mahvetti :/ acaba siz de oralarda mısınız? Merak iştee :D
Merhaba Selcencim, hoşgeldiiin :)
SilKış hazırlığının sonucu kış keyfi ya, o nedenle pek üşenmiyorum :))
Sana da kolay gelsiiin :)
Ben Kocaeli deyim, dağ tepesinde canımcım :)