24 Eylül 2013 Salı

Yoğurdunuz Ekşimeye mi Başladı...

Eğer az birşeyse en pratiğinden çorba yapabiliriz...
Ama eğer çoksa....
Peynir yaparız :)
Hani çeşitli adları var... Lor, çökelek, ekşimik, minci...
Buralarda minci diyorlar... Yoğurttan yapılana da ayran mincisi...
Yoğurdumuza biraz tuz ve su katarak ayran kıvamına getiriyoruz, ocağa koyup kaynatmaya bırakıyoruz.
İçinde taneleşme, toparlanma başlayıncaya kadar kaynıyor...
Sonra temiz bir tülbente döküyoruz, altına bir tas koyup asıyoruz, bir gece boyunca süzülmeye bırakıyoruz...
 Sabah bir de bakıyoruz... Peynirimiz hazııır :)
Sabah kahvaltısında önce yeşil biber kavurup bu peyniri de kattın mı... Ekmeği bandıra bandıra ye :))
Başka başka... Börekte, poğaça da, kurabiye de kekte kullan işte :)
Haaa... Makarna üstünde de pek güzel oluyoooo :))


39 yorum :

  1. Banu'cuğum, çok sağ olasın, bir şey daha öğrendim sayende. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirimizden öğrenecek ne çok şey buluyoruz Nowacraftcım, sağolasın :)

      Sil
  2. Mis gibi ellerine sağlık Banu'cuğum.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. arkadasim:)canisi:)banucum:)en muhimi..
    sevgili blogdasimmmmm
    ya sen beni hicmi ozlemedin?
    hic soylemiyosunda.....ben seni optum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemez olur muyum Cihanııım, gelir gelmez bana geleceksin ya, dört gözle bekliyoruuum :)

      Sil
  4. Aaa hiç bilmediğim bir şeydi. Gerçi biz hep hazır yoğurt alıyoruz. Onlar da maşallah hiç ekşimiyor. İşte bu yüzden dün ilk defa yoğurt yaptım. Biraz ekşi gibi oldu. Bakalım, önce yoğurt yapmayı öğreneyim, sonra ekşiyeninden peynir yaparım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de buralarda öğrendim ya Nurtencim, hatta süt kesilince peynir yapmayı da öğrendiiim :)))

      Sil
    2. Ayyy hazır yoğurtlar ekşimiyorda böyle muhallebi kıvamına geliyor bir tuhaf yani :((
      Ben de evde yapıyorum, ama makinadaaa :))

      Sil
  5. Denemezsem çatlarım , teşekkürleeeeeeeeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman çatlama Serpilciiim :) Dene daha iyi :))

      Sil
  6. Banu' cum, şimdi bu peyniri tel süzgece koy, yayvan tencerede kaynayan suya batır, evire çevire kaşıkla biraz da yuvarla süzgeçte. Elin dayanacak kadar ılınınca tezgaha al, çek katla yoğur, çek katla yoğur çak kaltla sonra çak katla. Al sana dil peyniri :) Çek katla işini yapmadan çevirip süzdün mü de buraların "kaynamış" denen peynirini elde edersin. O da nefistir. Mozarella gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm... Birşey daha öğrendim Çiğdemcim sağol, bak bunu da denerim... Suda parçalanmıyor mu ? Hani zaten parça parça ya...

      Sil
    2. toparlanır tam aksine :)

      Sil
    3. mutlaka deneyeceğim, illa ekşitmek mi lazım dil peyniri yapmak içinnnnnn:(

      Sil
  7. annem de çok yapar.Banu abla;kimse yoğurdum ekşi demez ! Sen ,nasıl dedin:PPP))) Öptüm.Sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben derim Bahçeperim, içim dışım bir :))))

      Sil
  8. Ne güzel. Burada marketten aldığımız yoğurt taklidi yapan beyaz şeyler ekşimiyor bile. Oysa yoğurdun hafif ekşimişine bayılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay Nihaaal, market yoğurtları ekşimiyor da, bi zaman sonra bi tuhaf bişi oluyor böyle uzuyor kaşıkla alınınca, ben artık evde yapıyorum, köylü oldum ya :))))

      Sil
  9. Oh oh afiyet olsun
    :))
    Çok güzel görünüyor efendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol İhlinazcım, öğreniyoruz birşeyler köyde olunca :)

      Sil
  10. Ellerinize sağlık.afiyet olsun sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Semacım, hele senin gibi ustadan yorum almak :)

      Sil
  11. Kaldıysa yarın sabah yerim diye almaya elmiştim:)))))))))) ellerine sağlık.

    geçtiğimiz günlerde ben de yaptım hazırlardan çok daha lezzetliydi o kesin.Biberli halini yapmayan varsa denesinnnnn nerdeyse her sabah soframızda eşim çok seviyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay Haticeee... Keşke komşu olaydık, peynir almaya gelmişken ne güzel kaynatırdık :))

      Sil
  12. Banu ablacığım benim Koca artık cumartesi günleri sütçü bekleyip, yoğurt yapıyor. Ondan sonra Bilge'yle Perşembe bilemedin cumaya bitirmiş oluyorlar yoğurdu, Ben bu postu göstereyim peynirimizi de yapar belkim, belli mi olur:)) Çok faideli bir hatunsun belirtmeden geçemeyeceğim, öptüm kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel Sevdacım, en faydalı şey süt, yoğurt, peynir... Sütü sirkeyle kestirip peynir yapıyorlar, zor da değil, internette bloggerlardan bi bakın, en güzeli evde yapılanı ya, eh.. becerikli bir de kociş varsa... :)))

      Sil
  13. ben evde yoğurt yapmaya yeni başladım. hala doğru kıvam arayışındayım. ama beceremezsem dökmeyeyim, bunu deneyeyim bari. teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Narçelen ben de acemiyim ama hiç dökmeden yaptıklarımın hepsini yedim bu güne kadar. Birinci tarifte: 1,5 çorba kaşığı activa sade yoğurt kullanıyorum sütü kaynattıktan ve serçe parmağımı dayanacağı sıcaklığa indirgedikten sonra içinden 3-4 kaşık aldığım sütü 1,5 kaşık activa ya katarak ayran yapıp süt dolu kaseye akıtıp bir tahta kaşıkla kaymağı delmeden kenardan karıştırıyorum üstünü kapatmadan ve herhangi bir beze sarmadan üstüne sadece havlu kağıt sererek mini fırına koyup fırının kapağını kapatıyorum, 5 saatte yoğurt oluyor sonra doğru dolaba koyuyorum.
      2. tarifte süt tozu katın ki koyu kıvamlı olsun dedilerdi bana ben de koydum güzel daha koyu oldu ama ilk tarifi daha çok sevdim ki o da yeterince koyu kenardan alarak kullandığım içinde bütünü sulanmıyor.
      3. tarif aynısını 2 kaşık normal tikveçi yoğurtla yaptım ki o da güzel oldu tutmama sorunu hiç yaşamadım bu yöntemle yanlız fırının kapağını geceden yapıyorsan eğer sabaha kadar hiç açma. fırın yanmayacak. sevgiler

      Sil
    2. Usta cevabı yazmış Narçelenim, ban ne desem boş artık :))))

      Sil
  14. Sevdanın eşi gibi ben de döndüm döneli kendi yoğurdumu yapıyorum ve afiyetle yiyiyorum lakin ben sek günlük süte talimim buralarda yine de küçük fırında fırını çalıştırmadan nefis yogurt yapmayı başarmanın keyfini yaşıyorum. Dışarıdan aldığımız yoğurt ekşimeye yüz tutarsa kaynatmadan tülbente koyup sabah süzme yoğurt elde ederekten ziyah zeyitn ile yemekte pek keyifli oluyor. Benim sende yediğim kaynatılarak yapılan peynir bu değil değil mi? Onun da tadı çok güzeldi:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aferin sana Fiammam, ben de yediğin buydu evet, ayran mincisi diyorlar burada. Eh sen de yaparsın artık :)

      Sil
  15. hemen deneyeceğim ,Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  16. İlk fırsatta denemek istiyorum ben de.. Paylaştığınız için çok teşekkürler..
    Bana da beklerim Amigurumi Aşkına
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben seni zaten izliyorum sevgili Amigurumi aşkına, yorum bırakmadığıma bakma :)

      Sil
  17. bizde buna çökelik derler.çok güzel oluyor.her yıl memleketten bidonlarla alıyorum.hem kahvaltıda hem börekte harika oluyor.sen d harikasın.afiyetle yiyyin canımcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anaaaammm... Alanayııım... Bilmediğin de yok senin yaaa :)))))
      Köy ürümleri en güzeli ama değil miii :)

      Sil
  18. Ne güzel bir bilgi. Aklımın bir köşesine yazdım. Sevgiler...

    YanıtlaSil

İçinizden geleni yazın :)