29 Ağustos 2010 Pazar

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...

23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordularının topraktan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen tarrruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Tarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir kaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.
Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Ne yazık ki, o günlerde Türk topraklarından temizlenen işgalciler, bugün daha değişik şekillerde topraklarımıza girmiş, sahiplenmiş durumdalar... 30 Ağustos'un eski anlamına yeniden kavuşması dileğiyle BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN....





14 yorum :

  1. çok güzel, kısa ve öz bir hatırlatma ve bilgilendirme yapmışsın bizler için banum, ellerine sağlık...

    hepimizin zafer bayramı kutlu olsun....

    YanıtlaSil
  2. Emperyalistler halâ dibimizi oymaya devam ediyor malesef.Çok canım sıkılıyor olup bitenlere.Kolay mı kurtuldu bu Vatan toprakları.Şehitlerimden,atalarımdan utanır oldum.Vatanı koruyamazsak öbür dünya da nasıl yüzlerine bakacağız.

    YanıtlaSil
  3. banucum çok anlamlı bir paylaşım yapmışsın.tüm duygularını paylaşıtım.bu güzel vatanı ters yüz edenlere LANET OLSUN.30 ağustos zafer bayramın kutlu olsun.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Seninde yüreğine sağlık çok teşekkürler canım.

    Hepimizin bayramı kutlu olsun. öpüyorum

    YanıtlaSil
  5. ÇOK GÜZEL BİR ANLATIM VE PAYLAŞIM SAĞOL CANIM...SENİNDE ZAFER BAYRAMIN KUTLU OLSUN...

    YanıtlaSil
  6. Tut elimi,seni O nun çok sevdiği Ankara da,O nun meclisine götürücem.
    Bulut gölgesinde.
    Bayramın kutlu olsun canım.

    YanıtlaSil
  7. Milli birliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğu şu günlerde,ben de milletimizin zafer bayramını kutluyorum...

    YanıtlaSil
  8. Az önce Serpil Hanım'a da yazdım; benzer tümceler olacak ama içimden gelenler bunlar.

    Pek çok bedeller ödenerek kazanılan bağımsızlığımız ve güzel ülkemiz ne yazık ki emin ellerde değil. Atatürk'ümüzün ve şehitlerimizin huzur içinde uyuması için ülkemize ve bağımsızlığımıza sahip çıkmalıyız. Yoksa ülkemizin ve yetişmekte olan yeni neslin bir geleceği olmayacak. Güdümlü yönetilmeye, eşitsizliklere, yolsuzluklara, hırsızlıklara, laiklik karşıtı yönetime(Daha pek çok şey sayılabilir) HAYIR!

    YanıtlaSil
  9. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün ışığında ilke ve inkilaplarında sürecek nice 30 AĞUSTOS zafer bayramlarına inşallah ulusca..
    BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...

    YanıtlaSil
  10. kafalarına vura vura her gün okutmak lazım bunları verdiğin önem için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Kutlu olsun tüm TÜRK MİLLETİNE ...

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir paylaşım Banucum..
    Teşekkür ederim..Bayramımız kutlu olsun..Herkesin hakettiği değeri bulması dileğiyle..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Bir gün Türk milletinin uyuduğu uykudan uyanıp şanlı tarihini ve benliğini hatırlayarak Zafer Bayramını büyük bir coşkuyla kutlaması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  14. Bu yorumlar, yorum değil, yazımın devamı olarak okunması gerekenlerdir

    Hepinizin kalemine sağlık....

    YanıtlaSil

İçinizden geleni yazın :)